Powered by Blogger.

Featured Posts

.

.

.

Translate

Online Users

Visitor Status

Free Global Counter

Follow on Twitter

Poonia4India :G.S Quiz ON SSC CHSL And FCI Exam

| No comment

1. The Landmines Treaty became a global law in September 1998 with the approval of:

(a) Norway
(b) Burkina Faso
(c) Thailand
(d) Ethiopia

2. Leander Paes and Mahesh Bhupathi won two doubles Grand Slams in 1999. Which were they?
(a) Australian Open and French Open
(b) French Open and Wimbledon
(c) Wimbledon and Australian Open
(d) U.S. Open and French Open

3.Who created a world record for the maximum number of dismissals in Test Cricket as a Wicket Keeper?
(a) Alan Knott
(b) Rodney Marsh
(c)Ian Healy
(d) Moin Khan

4.Who invented optical fibre?
(a) Samuel Cohen
(b) Narinder Kapany
(c) Percy L. Spencer
(d) T.H. Maimah

5.Who amongst the following is renowned in the field of painting?
(a) Parveen Sultana
(b) Prof. T.N. Krishnan
(c) Ram Kinhar
(d) Raja Ravi Varma

6.Who amidst the following won the Nobel Prize in Science in two different disciplines?
(a) Russel Hulse
(b) David Lee
(c) Madam Curie
(d) Paul Boyer

7.Who is the auther of “The Company of Women”?
(a) John Gray
(b) David Baldacci
(c) Dick Francis
(d) Khuswant Singh

8.In the 13th Lok Sabha elections in which of the following states did the ruling alliance won all the seats?
(a) Andhra Pradesh
(b) Orissa
(c) Haryana
(d) Gujarat

9.Who represented Indian in the Second Round Table Conference?
(a) Aruna Asaf ali
(b) Sucheta Karipalani
(c) Sarojini Naidu
(d) Kalpana Joshi

10.The rulers of which dynasty started the practice of granting tax-free villages to Brahmanas and Buddhist Monks?
(a) Satavahanas
(b) Mauryas
(c) Guptas
(d) Cholas

11.The Bandung Conference was a major milestone in the history of:
(a) The Non-aligned movement
(b) Indo-Chinese relationship
(c) U.S- Vietnam War
(d) Creation of ASEAN

12.The most important text of Vedic mathematics is:
(a)Satapatha Brahman
(b) Atharva Veda
(c) Sulva Sutras
(d) Chhandogya Upanishad

Answers:-
1.D
2.B
3.C
4.A
5.D
6.C
7.D
8.C
9.C
10.A
11.A

12.C
Tags : ,