Powered by Blogger.

Featured Posts

.

.

.

Translate

Online Users

Visitor Status

Free Global Counter

Follow on Twitter

Poonia4India : Chemistry Quiz For FCI And CHSL Exam 2015

| No comment

1. Which of the inert gases can from compounds?

(a) Helium
(b) Xenon
(c) krypton
(d) Argon

2. Burning pyrites ore gives out
(a) carbon dioxide gas
(b) Sulphur dioxide gas
(c) Nitrogen dioxide gas
(d) Nitric oxide gas

3. Oxygen has (+) oxidation number only in
(a) OF2
(b) Cl2O
(c) H2O
(d) N2O

4. Which of the following elements is used in the manufacture of fertilizers?
(a) Fluorine
(b) Potassium
(c) Lead
(d) Aluminium

5. Natural rubber is the polymer of :
(a) Isoprene
(b) Styrene
(c) Butadiene
(d) Ethylene

6. In addition of hydrogen, the other abundant element present on Sun’s surface is :
(a) Helium
(b) Neon
(c) Argon
(d) Oxygen

7. Which of the following is the major constituent of LPG
(a) Methane
(b) Ethane
(c) Propane
(d) Butane

8. Ozone layer is present in
(a) Troposphere
(b) Ionosphere
(c) Stratosphere
(d) Exosphere

9. An electric iron has a heating element made of :
(a) Copper
(b) Tungsten
(c) Nichrome
(d) Zinc

10. The process of covering water pipes made of Iron with Zinc layer to prevent corrosion is called :
(a) Zinc plating
(b) Alloy formation
(c) Vulcanization
(d) Galvanization 

Answer Key
1.(b)
2.(b)
3.(a)
4.(b)
5.(a)
6.(a)
7.(d)
8.(c)
9.(c)
10.(d)

Tags : , ,