Powered by Blogger.

Featured Posts

.

.

.

Translate

Online Users

Visitor Status

Free Global Counter

Follow on Twitter

Poonia4India :General Science Quiz For SSC CHSL And FCI Exam

| No comment

1.Cathode rays are 

(a) electromagnetic wave 
(b) stream of –particle
(c) stream of electrons 
(d) radiations


2.Maleic acid is found in - 
(a) apples 
(b) vinegar
(c) milk 
(d) lemons

3.Water is non-electrolyte but conducts electricity on dissolving a small amount of 
(a) Sugar
(b) Urea
(c) Common salt 
(d) Acetone

4.Lemon is sour due to- 
(a) Citric acid 
(b) Tartaric acid
(c) Oxalic acid 
(d) Acetic acid

5.Which following have coiled helical structure?  
(a) Proteins 
(b) Lipids
(c) Carbohydrated 
(d) Vitamins

6.Which of the following is used as biofertilizer in the production of crop paddy 
(a) Blue green algae 
(b) Rhizobium
(c) Fungi 
(d) Azobacter

7.Which one of the following is not an enzyme?
(a) Ptyalin 
(b) Pepsin
(c) Trypsin 
(d) Oxytocin

8.Graveyard of red blood cells is 
(a) Heart 
(b) Bone marrow
(c) Kidney 
(d) Spleen

9.The transmission of characters from one generation to next is called 
(a) Evolution 
(b) Heredity
(c) Genetics 
(d) Mutation

10.Primary consumer of a ecosystem is 
(a) Producer 
(b) Herbivorous
(c) Carnivorous 
(d) Decomposer


Answers Key:
1.C
2.A
3.C
4.A
5.A
6.A
7.D
8.D
9.B
10.B
Tags : ,