Powered by Blogger.

Featured Posts

.

.

.

Translate

Online Users

Visitor Status

Free Global Counter

Follow on Twitter

Poonia4India : General Studies Quiz For SSC CHSL And FCI Exam.

| No comment

1. The Bahmani kingdom was founded by.

(a) Ahmad Shah I
(b) Alauddin Hasan
(c) Mahmud Gavan
(d) Firuz Shah Bahmani

2.  The Dilwara temple at Mount Abu in Rajasthan were built by the followers of?
(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Hinduism
(d) Sikhism

3.  In the third Battle of Panipat, the Marathas were defeated by.
(a) The Afghans
(b) The Mughals
(c) The English
(d) The French

4.  Sati was prohibited by
(a) Warren Hastings
(b) Lord Wellesley
(c) Lord William Bentinck
(d) Lord Dalhousie

5.  The Montreal Protocol 1987 refers to
(a) saving the Bio-diversity of our planet
(b) signing of an accord on the peaceful uses of atomic energy
(c) signing of an accord on keeping the Antarctica as a nuclear free zone
(d) saving the ozone layer from destruction by redacting the use of CFC.

6.  The most important uranium mine of India is located at:
(a) Manavalakurichi
(b) Gauribidanur
(c) Vashi
(d) Jaduguda

7.  Mahatma Gandhi got his inspiration for Civil Disobedience from 
(a) Tuoreau
(b) Ruskin
(c) Confucius
(d) Tolstoy

8.  The first Indian selected for Indian Civil Service was:
(a) Surendra Nath Banerji
(b) Sarojini Naidu
(c) Lala Lajpat Rai
(d) C.R. Das

9.  The book “what young India wants” is written by?
(a) vikram seth
(b) Chetan Bhagat
(c) Shekhar Kapoor
(d) Shashi Tarur.

10. Dehydration in human body is caused due to the deficiency of-
(a) Vitamin
(b) Salt
(c) Hormone
(d) Water

Answers:-
1.b
2.b
3.a
4.c
5.d
6.d
7.a
8.a
9.b

10.d

Tags : , ,