Powered by Blogger.

Featured Posts

.

.

.

Translate

Online Users

Visitor Status

Free Global Counter

Follow on Twitter

Poonia4India : Practice Aptitude Questions with Solution for SSC/FCI Exam Set-1

| No comment
The list of practice Aptitude Questions with Solutions for SSC / FCI Exams were given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions


1).A publisher printed 2000copies of a book at a total cost of Rs.6000.He distributed 100 copies to institutions as free samples and sold the remaining at the rate of Rs.4 per copy. His gain or loss percent is
a)    26 1/3% Gain
b)    26 1/3%Loss
c)    26 2/3%Gain
d)    26 2/3%Loss

Explanation 

Remaining copies after free distribution 2000-100 =1900 Sales proceeds of 1900 copies =1900×4=7600.00 Profit =7600-6000 =1600 Percentage of profit =1600/6000×100 =26 2/3 %gain

2).7% of the selling price of an article is equal to 8% of its cost price; 9%of the selling price exceeds 10% of its cost price by Rs.2.The amount of profit or loss is
a)    Rs.85 profit
b)    Rs.90 profit
c)    Rs.100 loss
d)    Rs.100 profit


Explanation 

(7/100)x = (8/100)y or (7/100)x – (8/100)y = 0 ----------------
à(1) (9/100)x – (10/100)y = 2 ---------------------------------à(2) 7x - 8y= 0 --------à(1) ×10 9x - 10y = 200 ----------à(2)×8 70x - 80y =0 72x - 80y = 1600 2x=1600 x=800 Applying the value of x in the equation (1) 5600 - 8y=0 5600 = 8y; y=700 Profit= S.P.- C.P= 800 - 700 =100
3).In a party the ratio of the number of ladies to that of gents is 1:3;if 3 ladies and 2 gents also join the party, the ratio is 1:2.The latest strength in the party is
a)    25
b)    19
c)    21
d)    20

Explanation 

Original Ratio 1:3 Let us take the actual number as x : 3x Now 3 ladies and 2 gents join The new ratio is x+3 : 3x+2 But the actual ratio is 1:2
x+3 : 3x+2 = 1.2 2x+6=3x+2 4=x Now the ladies 4+3 =7 Gents 3×4+2 =14 Total =21

4).Find the value of (4.12×4.12 - 3.12×3.12) / (4.12 - 3.12)
a)    7.24
b)    17
c)    27
d)    47

Explanation 


(a2-b2 )/(a-b) = a+b
4.12+3.12 =7.24

5).The average weight of 7 persons decreases by 2 kg if a person with weight 73 kg is replaced by another person. The weight of the new person is
a)    57 kg
b)    55 kg
c)    59 kg
d)    58 kg

Explanation 

Let total weight of 7 persons be 7x 7x-14 =7x-73+y -14+73=y 59 =y

6).The average of 200 items was 50.Later on, it was discovered that two items were misread as 92 and 8 instead of 192 and 88.The correct average is
a)    50.7
b)    50.9
c)    50.3
d)    50.2

Explanation 

Total of 200 items =200×50 =10000 Now the difference in misreading 192+88-92-8 =180 The new total =10000+180 =10180
The new average =10180/200 =50.9

7).A square is converted into a rectangle by increasing the length of the square by 15% and decreasing its breath by 15%.What is the ratio of the area of the rectangle to that of the square?
a)    371/400
b)    391/400
c)    39/40
d)    351/400

Explanation 

Let the side of the square be 100
area=10000 Now the area of the rectangle 115×85 =9775 The ratio is 9775/10000 =391/400

8).If a person pays Rs.60 every month for 5 years, at the rate of 10% simple interest, what is the actual amount of interest he is to get?
a)    Rs.1,800
b)    Rs.3,600
c)    Rs.915
d)    Rs.900

Explanation 

I= P × [n(n+1)] / (2 ×12) × r/100 =60 × (60×61)/(2 ×12) × 10/100 =915

9).A solid cylinder has total surface area of 231 cm2.Its covered surface area is two-thirds of the total surface area. The volume of the cylinder is:
a)    266.25cm2
b)    268 cm2
c)    269.5 cm2
d)    None of these

Explanation 

231=2πr2+2 rl 154 =2 πrl
l=154/2πr ____________(1) 77=22πr2 49/4 =r2 7/2 =r Apply this equation________(1) We get (154×7×2)/(2×22×7) =7 Volume of a cylinder =πr2l =22/7 × 49/7 × 7 =269.5 cm2

10).How many lead shots each of 0.3 cm. in a diameter can be made from a cuboids of dimensions 9cm ×11cm ×12cm?
a)    81,000
b)    75,000
c)    80,000
d)    84,000

Explanation 

(9×11×12) / (4/3)πr2 = (9 ×11× 12 ×3× 7) / (4× 22 ×.15 ×.15 ×.15) =567/.045 =.84,000

Answers:                         

1). c) 2). d) 3). c) 4). a) 5). c) 6). b) 7). b) 8). c) 9). c) 10). d)
Tags : ,