Powered by Blogger.

Featured Posts

.

.

.

Translate

Online Users

Visitor Status

Free Global Counter

Follow on Twitter

Poonia4India : Practice Aptitude Questions with Solution for SSC/FCI Exam Set-4

| No comment
The list of practice Aptitude Questions with Solutions for SSC / FCI Exams were given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.

1).The average (arithmetic mean) of 330, 360 and 390 is
a)    327 +357 +387
b)    350
c)    329 +359+389
d)    3177

 Explanation 


2).Pooja wants to sell a watch at a profit of 20%. She bought it at 10% less and sold it at Rs.30 less, but still she gained 20%.The cost price of watch is
a)    Rs.240
b)    Rs.220
c)    Rs.250
d)    Rs.225


Explanation 

C.P.of watch = Rs.x (let)
S.P.=120x/100 = Rs.6x/5 Case II, C.P. = Rs. 9x/10 S.P. = Rs.((6x/5)-30) According to the question, 6x/5 - 30 = 9x/10 × 120/100 = 27x / 25 →6x/5 - 27x/25 =30 →(30x-27x)/25 =30 →3x=30×25 →x= (30×25)/3 = Rs.250

3).A shopkeeper sold his goods at half the list price and thus lost 20%. If he had sold on the listed price, his gain percentage would be
a)    60%
b)    20%
c)    72%
d)    35%


Explanation 

Marked price of article =Rs.x and C.P.=Rs.100(let)
x/2 =80 →x=Rs.160 Gain on selling at the marked price =60%

4).Two types of tea costing Rs.180 per kg and Rs.280 per kg should be mixed in the ratio so that the mixture obtained, sold at Rs.320 per kg to earn a profit of 20% is
a)    3:13
b)    1:13
c)    4:13
d)    2:13


Explanation 


C.P.of mixture =(320 ×100)/120 =Rs.800/3 per kg. By rule of allegation, Variety I
à Rs.180 280 - 800/3 =840-800/3 =40/3 Variety II à Rs.280 à800/3 – 180 = 800-540/3 = 260/3 Required ratio =40/3 : 260/3 =2:13

5).A profit of 12% is made when a mobile phone is sold at Rs.P and there is 4% loss when the phone is sold at Rs.Q. Then Q : P is
a)    1:1
b)    4:5
c)    6:7
d)    3:1


Explanation 

C.P. of mobile =Rs.x (let)
(x × 112) / 100 = P And , 96x /100 = Q Q : P = 96x /100 : 112x / 100 = 96 : 112 =6:7

6).A sells a cycle to B at a profit of n20% and B sells it to C at a loss of 25%. If C bought the cycle for Rs.P, then the cost price of it for A was
a)    Rs.1/20 p
b)    Rs.9/10 p
c)    Rs.9/20 p
d)    Rs.10/9 p


Explanation 

C.P. for A = Rs. x(let) According the Question, (x×120 / 100)×(75/100) = P →x= (P×100×100) / (120×75) =Rs.10/9

7).A man buys a toy for Rs.25 and sells it for Rs.30. His gain per cent is
a)    20%
b)    5%
c)    10%
d)    2.5%


Explanation 

Profit per cent = (30-25)/25 × 100 =500/25 = 20%

8).From 1980-1990, the population of a country increased by 20%
     From 1990-2000, the population of the country increased by 20%
     From 2000-2010, the population of the country increased by 20%
   Then the overall increased population (in percentage) of the country from 1980-2010 was
a)    72.2%
b)    60%
c)    72.8%
d)    62.8%


Explanation 

Single equivalent increase for 20% and 20% = ( 20+20+[(20×20)/100] ) % =44% Single equivalent increase for 44% and 20% =( 44+20+[(44×20)/100] ) % = (64+8.8) % =72.8%

9).A supply of justice lasts for 35 days. If its use is increased by 40%the number of days would the same amount of juice lasts, is
a)    25 days
b)    30 days
c)    24 days
d)    27 days


Explanation 

Required time =35×100 / 140 =25 days

10).A store offers a variety of discounts that range between 20% and 25% inclusive. If a book is discounted to a price of Rs.270, then its greatest possible original price was
a)    Rs.345.5
b)    Rs.324
c)    Rs.360
d)    Rs.337.5


Explanation 

Greatest possible original price will be when discount be maximum If the price be Rs.x, then 75/100 of x =270 →x=(270×100)/75 = Rs.360

Answers:                         

1). c) 2). c) 3). a) 4). d) 5). c) 6). d) 7). a) 8). c) 9). a) 10). c)
Tags : ,