Powered by Blogger.

Featured Posts

.

.

.

Translate

Online Users

Visitor Status

Free Global Counter

Follow on Twitter

Poonia4India : Practice Reasoning Questions with Explanations for SSC/FCI Exam Set-1

| No comment

The List of General Intelligence and Reasoning Questions with Explanations for SSC CHSL/FCI exam were given below, Candidate those who are applied for this exam can use this questions for preparation.




Directions (1-5): In the questions, Complete the series with suitable numbers.

1).90, 63, 70, 43, 55, 28, ___, ___.
a)    35, 23
b)    25,13
c)    45, 18
d)    40, 18


Explanation 

Alternate numbers from series by subtraction of 20, 15, 10
Or
Pair I 90 and 63, Pair II 70 and 43 and Pair III 55 and 28 have a difference of 27. Similarly, Pari 45,18 has the same difference.

2). 5, 7, 13, 23, 29, 55, ___, ___.
a)    69, 119
b)    63, 121
c)    33, 58   
d)    33,90  


Explanation 

Alternate numbers from series by addition of 8, 16, 32, 64 and so on.

3). 857, 969, 745, 1193, _____.
a)    2089   
b)    1084
c)    2114
d)    1224


Explanation 

See the difference between the consecutive numbers, +112, -224, +448. Hence the next difference must be - 896. Therefore the answer is 297.

4). 1, 3, 2, ____, 3, 7
a)    9   
b)    7
c)    3
d)    5


Explanation 


See Alternate numbers

5). 4, 7, 10, 13, 16, 19, 22, _____.
a)    12  
b)    14
c)    25
d)    24


Explanation 

See the alternate numbers or the series in an A.P with d=3 or the succeeding number is got by adding 3.

Directions (6-10): Find the missing number in the series from among the four alternatives given below it.

6). 7  12  15  16  ?  12  7
a)    12
b)    14
c)    15
d)    16


Explanation 

The series is same when its terms are written in reverse order.

7). 6  8  9  12  14  18  ?
a)    19   
b)    21
c)    23
d)    25


Explanation 

Alternate terms of the given series form two different series.

8). 11  10  ?  100  1001  1000  10001
a)    101
b)    110
c)    111
d)    1011


Explanation 

Each of the even terms is one less than its immediate predecessor.


9). 5  9  15  23  33  45  ?
a)    55
b)    57
c)    59   
d)    61


Explanation 

Terms progressively increase with the addition 4, 6, 8, 10, etc. .

10). 0  3  8  15  24  35  ?
a)    48
b)    47
c)    46
d)    44


Explanation 

The terms of the given series are 12 -1, 22 -1, 32 -1, 42 -1, 52 -1, 62 -1, 72 -1.

Answers:                         

1). c) 2). a) 3). d) 4). d) 5). c) 6). c) 7). b) 8). a) 9). c) 10). a)
Tags : ,