Powered by Blogger.

Featured Posts

.

.

.

Translate

Online Users

Visitor Status

Free Global Counter

Follow on Twitter

Poonia4India : Practice Reasoning Questions with Explanations for SSC/FCI Exam Set-3

| No comment
The List of General Intelligence and Reasoning Questions with Explanations for SSC CHSL/FCI exam were given below, Candidate those who are applied for this exam can use this questions for preparation.

1).Insert the missing number 8, 12, 10, 16, 12, ___.
a)    22
b)    67
c)    20
d)    196



Explanation 

See alternate numbers in the series

2).Supply the missing number. If 22+1=21, 43+4=39, then 56+5=?     
a)    54
b)    51
c)    250   
d)    27


Explanation 

Just subtract the second number from the first number to get the third number.

3).Supply the missing number. If 53-34=5334, 65-46=6456, then 75-24=?
a)    7524   
b)    7254
c)    1824
d)    7432



Direction (4-7): Insert the missing number
4). 8, 48, 12, ….., 18, 2 108
a)    72   
b)    52
c)    78
d)    64


Explanation 


8×6=48,48÷4=12,12×6=72 and so on.

5) . 7   8    9
      5   6    2
    15   17   ?
a)    18  
b)    14
c)    7
d)    34


Explanation 

7+5=12+3=15, 8+6=14+3=17. Hence 9+2=11+3=14

6). 175 (576) 463
     192 (    ) 357
a)    4
b)    549
c)    330
d)    540


Explanation 

Find the difference between outside numbers and multiply the result by 2.

7).        529    (3045)    80,
17    (    )    45
a)    2105  
b)    510
c)    3120
d)    310


Explanation 

Add the outside numbers and multiply the result by 5.

8).The average age of husband and wife who were married five years ago was 23 years then. The average age of the family including the husband, the wife and the child which was born during the interval is 20 years now. How old is the child now?   
a)    3
b)    5
c)    7
d)    4


Explanation 

Five years before, the total age of husband and wife was 46. (23+23). Now it must be 56 (28+28).But the average of three is 20. Hence the total age of the three must be 60.Therefore the age of the child must be 4.

9).One third of A‛s marks in Arithmetic equals to half of his marks in English. If he gets 150 marks in the two subjects together, how many marks has he got in English?
a)    60
b)    70
c)    50
d)    80


Explanation 

Let the marks obtained in Mathematics be x and that of English be y. Therefore x +y=150.But 1/3x=1/2y. Apply this value of x in the above equation 3/2 y +y=150, 5/2 y =150.Therefore, y=150 x 2/5 = 60.

10).Insert the missing number
20   (150)   15
10    (   )    7
a)    125
b)    96
c)    85
d)    90


Explanation 

Difference between 20 and 15 is 5. 5×30=150. Similarly 10-7=3; 3×30=90.

Answers:

1). c)   2). b)   3). b)   4). a)   5). b)   6). c)   7). d)   8). d)   9). a)   10). d) 
Tags : ,