Powered by Blogger.

Featured Posts

.

.

.

Translate

Online Users

Visitor Status

Free Global Counter

Follow on Twitter

Poonia4India : English Quiz For SSC Tier - II Exam 2015

| No comment

Directions (1-10): In the following questions, the 1st and the last parts of the sentence are numbered 1 and 6. The rest of the sentence is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.

1.(1) Yesterday, I changed to meet 
(P) Where he lived 
(Q) and asked him 
(R) now in his seventies 
(S) an old acquaintance, 
(6) and what he did for his living.                    
(a) PSRQ  
(b) QPSR 
(c) RQPS  
(d) SRQP

2.(1) The Indians of coming generations 
(P) and aware of the continuity of 
(Q) will not be unconvincing and self conscious 
(R) but will be men, rooted in their own traditions, 
(S) copiers of European culture 
(6) their own cultural heritage. 
(a) QPSR  
(b) QRPS 
(c) QSRP  
(d) SRQP

3. (1) If all the nations 
(P) for the common good of mankind 
(Q) then they will never fight with each other 
(R) work together  
(S) and agree to obey these laws,  
(6) and there will be no war. 
(a) PRQS  
(b) RPSQ 
(c) RQPS  
(d) SQRP

4.(1) The social groups in power
(P) especially when these happen to depend upon the state 
(Q) have always manipulated the education systems 
(R) for their very existence, 
(S) to strengthen and perpetuate
(6) their own privileged position  
(a) QPRS  
(b) QRPS 
(c) QSRP  
(d) SPQP

5.(1) No part of this publication may be 
(P) without the written permission 
(Q) reprodcuted, stored in or transmitted 
(R) of the copyright owner and 
(S) in any form or by any means 
(6) In the publisher of this book.
(a) PQRS  
(b) QSPR 
(c) RPSQ  
(d) SRQP

6.(1) The ongoing research 
(P) to relax the vigil 
(Q) for development of an AIDS vaccine 
(R) Is not reason enough 
(S) due to enter laboratory trials shortly  
(6) against the killer-disease.
(a) PQSR  
(b) QSRP 
(c) SQRP  
(d) SRQP

7.(1) The unfortunate person. 
(P) of social contempt
(Q) but he is alos the victim 
(R) who is unemployed, is 
(S) not only the object of self-pity, 
(6) and a danger to the society. 
(a) PQSR  
(b) QPRS 
(c) RSQP  
(d) SRPQ

8.(1) Inaugurating the Bharat Bhawan. 
(P) the them Prime Minister, Mrs. Indira Gandhi  said that 
(Q) in all states so that the creative faculties of the people
(R) in Bhopal on February 13, 1982  
(S) it has been her long cherished desire to see such bhavanscome up 
(6) could find their proper outlet. 
(a) PQRSR  
(b) RPQS 
(c) SPQR  
(d) SRPQ

9.(1) I am aware of the exciting demands 
(P) in the highest public office 
(Q) these demands have to 
(R) but I do not see that 
(S) of security of those 
(6) widly inconsistent with the rights. of a citizen. 
(a) PRSQ  
(b) RSPQ 
(c) SPQR  
(d) SPRQ

10.(1) After a laborious life 
(P) to the quiet village where he was born. 
(Q) most of which he had spent in the metropolis, 
(R) and where he intended to spend 
(S) he retired in his old age 
(6) his remaining in his old age 
(a) QRPS  
(b) QSPR 
(c) SRQR   
(d) SQPR

Answer
1. d
2. c
3. b
4. a
5. b
6. c
7. c
8. b
9. d
10. b
Tags : , , ,